VÅRA DANSER


BUGG 

Bugg är i grunden en helsvensk dans. Den dansas förutom i Sverige även i Norge och Finland. Det variant av den Lindy Hop som kom till Sverige på 30-talt. Dansen utvecklades till den stil som dansas på dansställen i hela Sverige. Denna stil har givetvis olika dialekter och varianter, men grunderna är i stort sett lika i hela landet. Denna dans som är enkel i sin uppbyggnad och struktur, är den av våra danser som har flest tävlingsdansare och utövare på social nivå inom Svenska Danssportförbundet.

Källa: Svenska Danssportförbundet


MODERN FOX (foxtrot) 

I Sverige och en del andra länder dansas det, som på svenska kallas foxtrot, på dansbanorna. Den har stora likheter med den ursprungliga dansen. Vilken fattning dansen utförs med skiljer sig mellan olika dansgolv och mellan modern och traditionell foxtrot. Följande fattningar kan noteras: en mycket nära och omfamnande fattning; valsfattning men med förarens vänsterhand och följarens högerhand något lägre än vad som anges i Alex Moores bok[10] och förarens högra armbåge och följarens armbåge också något lägre än i boken; en mer sällsynt valsfattning med en hand i jämnhöjd med axlarna såsom anges i nämnda bok. Många dansare kombinerar detta dessutom med gnuss och rullningar med höfter samt överkropp. En annan fattning är att tjejen håller om killens nacke med sin vänstra hand och på killens höft med den högra handen för att få snabb respons på rörelser. Killen håller med sin höger hand om tjejens rygg och vänster hand på tjejens höft för att kunna styra lätt i sidled. En mer vågad variant av den svenska sociala foxtroten (benämns uteslutande av socialdansare för bara "fox") kallas ibland för "mysfox", eller "dirty fox", inspirerat av filmen Dirty Dancing från 1987. Den stilen kräver oftast bra balans, samt god känsla för rörelsemönster, tyngdpunkt, musikanpassning samt hänsyn så att krockar ej uppstår.       

Källa: Wikipedia


Linedance

Linedance är en koreograferad dans där man upprepar i förväg inlärda stegkombinationer. Dansarna formerar sig i rader, därav namnet Linedance. Dansen, som det ser ut idag utvecklades under 1970- och 1980-talen i USA, med det finns stora likheter och influenser av folkdanser från 1800-talet. När dansen började dyka upp ordentligt i Sverige i slutet av 1990-talet så dansades det främst till countrymusik. Dansen har dock utvecklats och inkluderar idag många olika musikstilar. Linedance kan dansas på alla nivåer, från lättsam motionsaktivitet till elitnivå med tävlingar och mästerskap vid olika nationella eller internationella arrangemang.

Internationellt finns det flera stora förbund/organisationer inom Country & Western- danser där Linedance är en av grenarna. Inom Linedance förekommer olika karaktärer av danser. I alla karaktärer är grundstegen är de samma, men man dansar dem på olika sätt. I tävlingssammanhang finns sex karaktärer definierade:

- Smooth (West Coast Swing, Night Club och Two step). En mjuk dansstil som ger härligt flyt. Inga böjda knän-det ska gå som en rak tråd genom kroppen.

- Lilt (Polka, East Coast Swing, Jive). Karaktäriseras av studsande steg och medryckande musik.

- Rise & fall (Vals)

- Cuban (cha cha, rumba, mambo)

- Funky (disco, soul, funk). En modern dans som kräver attityd. Påminner om Hiphop och streetdance.

- Novelty (lustbetonad dans till anpassad musik)

Källa: Svenska Danssportförbundet